Alt om Vitaminer

Alt om Vitaminer

 

Protips: Press (Command+F) eller (CTRL+ F) for å søke etter noe spesifikt på denne siden. 


Næringsstoffer

Næringsstoffer er stoffer som tas opp av kroppen og er viktige for kroppens vekst og utvikling. I tillegg er de med på å opprettholde kroppens normale funksjoner.

Det finnes to ulike grupper næringsstoffer:

 • Energigivende næringsstoffer: Fett, proteiner og karbohydrater er næringsstoffer som gir deg energi. 

 • Ikke-energigivende næringsstoffer: Vitaminer, mineraler og sporstoffer. Dette er næringsstoffer som har mange forskjellige funksjoner, men de passer på at kroppen fungerer som den skal. 

Vitaminer

Vitaminer er næringsstoffer som regulerer kroppens stoffskifte og er nødvendige for omsetningen av karbohydrat, fett, protein og mineralstoffer. 

Vitaminer deles in i 2 grupper:

 • Fettløselige Vitaminer: Vitamin A, D, E og K. Det betyr at disse vitaminene lagres i leveren og i fettvev i kroppen. Det er ikke nødvendig å innta disse vitaminene like ofte, da man kan risikere overdosering. 

 • Vannløselige Vitaminer: Vitamin B og C er vannløselige og kan ikke lagres i kroppen. Dersom man får i seg for mye B- eller C- Vitamin så vil overskudd bare skylles ut i urinen. 


Hvorfor trenger vi vitaminer?

Vitaminer må bli tilført gjennom kosten, da menneskekroppen ikke produserer disse selv. Unntaket er vitamin D, som dannes når sollys treffer huden. I tillegg til Vitamin K som kan dannes ved hjelp av naturlige bakterier i tarmen.

 

Vitamin A

Bidrar til å opprettholde normalt syn, normal hud og immunsystemet. Vitamin A finnes i leverpostei, melkeprodukter, eggeplomme, gulrøtter, søtpotet, torskelever.

Mangel På Vitamin A:
Eksempler på tegn ved A-vitaminmangel er dårlig nattesyn, nedsatt vekst hos barn, tegn på nedsatt immunforsvar, apetittløshet og tørr/ru hud. Hvis man går over tid med for lite vitamin A kan man få varige øyeskader og i verste fall miste synet fullstendig.

Overskudd med Vitamin A:
Høye doser vitamin A er giftig og kan føre til alvorlig forgiftning. Det er derfor viktig å passe på at man ikke får i seg for mye vitamin A. Hodepine, kvalme, synsforstyrrelse og irritabilitet er eksempler på symptomer ved for høyt inntak av vitamin A. De fleste forgiftninger med vitamin A skyldes for høyt inntak over lang tid.

For høyt inntak av vitamin A hos gravide kan føre til fosterskader.

 

Vitamin B

Det finnes 8 typer av B-vitamin. Hvor flere av de er koenzym, som betyr at de er substans som fungerer sammen med et annet enzym for å initiere eller hjelpe en funksjonen av et enzym. 
Vitamin B er viktige for blant annet celledannelse, energiomsetning, immunsystemet og nervesystemet. Vitamin B finnes i animalske matvarer, grovt brød, ost, meieriprodukter, bønner, spirer, mandler, nøtter og grønne grønnsaker. F

 

VITAMIN B1 (Tiamin)

Vitamin B1 kalles også tiamin. Vitamin B1 er viktig for å regulere forbrenning av karbohydrater (spesifikt sukker). Vitamin B1 er også nødvendig for at nervesystemet, hjernen og hjertet skal fungere optimalt. Siden tiamin er et vannløselig vitamin, må kroppen få daglig tilførsel fra mat eller kosttilskudd. Mangel på vitamin B1 kan oppstå allerede etter noen uker uten tilførsel.

Hva skjer ved mangel på vitamin B1?

Kroppens lager av vitamin B1 er små og mangelsymptomer kan oppstå etter bare noen uker uten tilstrekkelig tilførsel. Visse medisiner kan også føre til tiaminmangel, for eksempel noen vanndrivende medisiner.

Mangel på vitamin B1 kan gi sykdommen beriberi. Beriberi kjennetegnes i tidlig fase av nedsatt apetitt, kvalme, magesmerter, irritabilitet, nedstemthet, muskelsvakhet og muskelsvinn. I svært alvorlige tilfeller kan beriberi få dødelig utfall.

Hva skjer ved høyt inntak av vitamin B1?

Det er lav risiko for å få i seg for mye vitamin B1, fordi et eventuelt overskudd skilles ut i urinen.

VITAMIN B2 (Riboflavin)

Vitamin B2 kalles også riboflavin. Vitamin B2 er viktig for at kroppen skal kunne bryte ned karbohydrater, fett og proteiner, og omdanne disse til energi. I tillegg må vitamin B2 være tilstede for at vitamin B3 (niacin) og vitamin B6 (pyridoksin) skal fungere optimal. 

Hva skjer ved mangel på vitamin B2?

Mangel på vitamin B2 (ariboflavinose) forekommer sjelden alene, men kan forekomme i kombinasjon ved mangel på andre B-vitaminer og vitamin C. Symptomer på vitamin B2 mangel er ofte svake, men kan vises som sprekker i munnviken og rundt nesen.

Hva skjer ved høyt inntak av vitamin B2?

Overskudd av vitamin B2 blir skilt ut av kroppen via urinen, risikoen for å få for mye vitamin B2 er liten.

VITAMIN B3 (Niacin)

Vitamin B3 er kjent under mange navn. Niacin (nikotinsyre) og niacinamid (nikotinamid) er ulike former for vitamin B3. Kroppen kan selv lage vitamin B3 fra aminosyren tryptofan. 

Vitamin B3 inngår i ulike koenzymer, blant annet NAD og NADP. Disse koenzymene er blant annet viktig for å reparere skader som oppstår i vårt DNA og er dermed viktige i vårt forsvar mot kreft. Vitamin B3 er også viktig for å bygge opp fettsyrer og hormoner. Vitamin B3 er viktig for kroppens energistoffskifte.

Hva skjer ved mangel på vitamin B3?

Mangel på vitamin B3 er sjeldent. Både fordi de fleste får det de trenger via kosten, og fordi kroppen kan lage vitamin B3 fra aminosyren tryptofan, som finnes i all proteinrik mat. Personer med langvarig lavt matinntak, høyt alkoholinntak eller med absorpsjonssvikt kan utvikle vitamin B3 mangel. Vitamin B3 manggel kan gi sykdomemen pellagra. Pellagra kan gi hud- og slimhinneforandringer. 

Hva skjer ved høyt inntak av vitamin B3?

Mye vitmain B3 kan gi rødme, utslett eller kløe i huden, mer alvorlige symptomer som kvalme, oppkast, diaré og hjerterytmeforstyrrelser kan forekomme. 

 

VITAMIN B5 (Pantotensyre)

Vitamin B5 kalles pantotensyre og er, som de andre B-vitaminene vannløselig. Omtrent alle matvarer inneholder vitamin B5 og det finnes ingen kjente mangelsykdommer. I likhet med de andre B-vitaminene, er vitamin B5 viktig for energiomsettingen i kroppen. Det finnes to former vitamin B5 kan foreligge som: dekspantenol og kalsiumpantotenat.

Hva skjer ved mangel på vitamin B5?

Fordi vitamin B5 finnes i så å si alle matvarer, er mangel på vitamin B5 uvanlig. Det finnes ingen kjente mangelsykdommer.

Hva skjer ved høyt inntak av vitamin B5?

Det er liten risiko for forgiftning med vitamin B5.

VITAMIN B6 (Pyridoksin)

Vitamin B6 er viktig for energiproduksjon, særlig fra proteiner, og immunsystemet.

I tillegg er vitamin B6 viktig for dannelsen av røde blodceller, dannelsen av ulike signalstoffer i hjernen og for dannelse av vitamin B3 (niacin) fra aminosyren tryptofan. P-piller kan redusere effekten av vitamin B6.

Hva skjer ved mangel på vitamin B6?

Mangel på vitamin B6 er kan gi depresjon, søvnløshet, blodmangel (anemi) og kramper. Vitamin B6 mangel er ikke veldig utbredt i Norge, men visse grupper kan være mer utsatt, for eksempel personer med langvarig lavt matinntak, høyt alkoholinntak eller med absorpsjonssvikt.

Hva skjer ved høyt inntak av vitamin B6?

Risiko for forgiftning er svært lav for vitamin B6. Vitaminet er vannløselig og et eventuelt overskudd skilles ut i urinen. Høye doser av pyridoksin over lang tid har vist å kunne gi nevropati (fellesbetegnelse for en rekke nervesykdommer).


VITAMIN B9 (Folsyre/Folat)

Vitamin B9 er viktig for dannelse av proteiner og arvestoff (DNA og RNA) i kroppen. Vitamin B9 er også viktig for at fosteret skal utvikle seg normalt ved et svangerskap. Mangel på vitamin B9 under svangerskap kan gi fosterskader som ryggmargsbrokk og underutvikling av hjernen.

Vitamin B9 finnes i de fleste multi-vitamin-mineraltilskudd, i B-komplekspreparater og som rene folsyretilskudd.

Alle som planlegger graviditet eller er gravide anbefales tilskudd med vitamin B9 (400 µg daglig) fra de planlegger graviditeten og de 3 første månedene av svangerskapet.

 

Hva skjer ved mangel på vitamin B9 (folsyre)?

Mangel på vitamin B9 kan føre til nedsatt celledeling, endringer i proteinproduksjonen og blodmangel (anemi), og kan maskere mangel på vitamin B12. Andre symptomer på vitamin B9 mangel kan være betent tunge, såre slimhinner og mage- og tarmforstyrrelser. Hos gravide gir folsyremangel økt risiko for å få barn med fosterskader i form av nevralrørsdefekter.

Alkoholikere, eldre og personer med cøliaki (glutenallergi) er eksempler på grupper som kan være mer utsatt for å få folsyremangel.

Hva skjer ved høyt inntak av vitamin B9 (folsyre)?

Det er liten fare for overdose av vitamin B9, men høyt inntak av folsyre kan maskere mangel på vitamin B12.

VITAMIN B12 (Kobalaminer)

Vitamin B12, eller kobalaminer er en gruppe kjemiske forbindelser som ligner på hverandre og er nødvendige for mennesker. Vitamin B12 er viktig for blant annet dannelsen av røde blodceller. Vitamin B12 finnes bare i animalske produkter, vegetarianere og veganere er derfor mer utsatt for vitamin B12 mangel. I motsetning til de andre B-vitaminene, lagres vitamin B12 i kroppen, og det tar flere år og tømme kroppens lagre helt.

 

Vitamin B12 er viktig for dannelse av røde blodceller og arvestoffet DNA. I tillegg er vitaminet viktig for at vitamin B9 (folsyre) skal virke og for vedlikehold av nervesystemet vårt. Vitamin B12 er også viktig for omsetningen av karbohydrater, fett og proteiner i kroppen.

Hva skjer ved mangel på vitamin B12?

Den viktigste konsekvensen av vitamin B12 mangel er blodmangel (anemi). Tidlige symptomer på vitamin B12 mangel kan være tretthet, svimmelhet, muskelsvakhet, blekhet, vekttap og dårlig matlyst. Ubehandlet kan vitamin B12 mangel være svært alvorlig og gi beinmargssvikt.

Mangel på vitamin B12 skyldes utilstrekkelig opptak eller inntak av vitamin B12. Opptak av vitamin B12 reguleres av et protein som kalles intrinsisk faktor, som skilles ut fra magesekkslimhinnen. Personer som mangler dette proteinet (arvelig sykdom), er derfor utsatt for vitamin B12 mangel. Redusert opptak av vitamin B12 kan også oppstå ved tarmsykdommer, som for eksempel Chron´s Sykdom og hos eldre. Vegetarianere er utsatt for mangel fordi vitamin B12 kun finnes i animalske matvarer.

Hva skjer ved høyt inntak av vitamin B12?

Selv om vitamin B12 lagres i kroppen er faren for forgiftning liten. Høye doser vitamin B12 kan imidlertid maskere mangel på andre B-vitaminer. 


Vitamin C (Askorbinsyre)

Vitamin C kalles også askorbinsyre og er en viktig antioksidant. Viktig for nervesystemet, energiomsetning og kollagendannelse. Vitamin C finnes i sitrusfrukter, bær og poteter. Vitamin C hjelper også til med å opprettholde et normalt immunforsvar og hjelper til med å beskytte oss mot frie radikaler. Vitamin C er også viktig for å holde kroppens bindevevet sunt, og for normal sårheling. 

 

Hva skjer ved mangel på vitamin C?

 

Dårlig eller ensidig kosthold for eksempel hos eldre, alkoholikere eller personer med spiseforstyrrelser kan føre til mangel på vitamin C.

C-vitaminmangel kan gi symptomene tretthet og hyppige infeksjoner. Mer alvorlig mangel på vitamin C kan gi skjørbuk. Skjørbuk er dødelig dersom sykdommen ikke behandles, og kan gi slapphet, bløende tannkjøtt, løse tenner, smerter i ledd og blødninger i hud, muskler og indre organer.

Hva skjer ved høyt inntak av vitamin C?

Vitamin C er et vannløselig vitamin, og et eventuelt overskudd skilles ut i urinen. Men Vitamin C i store doser kan gi kvalme, diaré og mageplager. Store doser over lang tid kan øke risikoen for å utvikle nyrestein. Personer med nedsatt nyrefunksjon eller tendens til nyrestein bør derfor være forsiktige med høye doser vitamin C over tid.

 

Vitamin D (Kalsitriol)

Vitamin D kalles ofte ”solskinnsvitaminet”, fordi det dannes i huden når solen skinner på den. D-vitamin er viktig for normal beindannelse, opprettholdelsen av et sterkt og sunt skjelett og for immunforsvaret. Vitamin D bidrar også til å opprettholde normal muskelfunksjon, immunsystemet og er også viktig for at kroppen skal kunne utnytte kalsium. Kroppen kan selv danne vitamin D, men ettersom produksjonen er avhengig av sollys, blir ikke dette særlig tilstrekkelig i vintermånedene. Vitamin D finnes i fet fisk og fiskerogn.

Vitamin D3 (Kolekalsiferol) og Vitamin D2 (Ergokalsiferol)

Vitamin D3, eller kolekalsiferol, er en av formene vitamin D finnes i naturen. Det er denne formen for D-vitamin man inntar gjennom blant annet fet fisk. Den andre formen, vitamin D2, finnes i planteriket, men har lite betydning for D-vitamininntaket hos mennesker.

 

  Hva skiller vitamin D3 og vitamin D2?

  Vitamin D3 dannes i huden ved soleksponering, og inntas i kosten gjennom marine kilder. Vitamin D2 kommer hovedsakelig fra planteriket.
  Begge disse formene for D-vitamin er inaktive i kroppen, og må omdannes før de gir biologisk effekt. Både D2 og D3 omdannes først til kalsidiol i leveren, og deretter til den aktive formen for D-vitamin (kalsitriol) i nyrene. Noen studier har vist at vitamin D3 gir en høyere konsentrasjoner av kalsidiol, men både D2 og D3 er egnet til å behandle D-vitaminmangel. Summen av D2- og D3-nivåer avgjør om en person har D-vitaminmangel.

  Hva skjer ved mangel på Vitamin D?

  Vitamin D mangel kan oppstå hos personer som får i seg lite vitamin D gjennom kosten og hos personer som er lite ute i solen. Mørk hud danner mindre vitamin D enn lys hud. Huden danner også mindre vitamin D etter hvert som den eldes.

  Vitamin D mangel kan gi slapphet, muskelsmerter og økt risiko for beinskjørhet. Alvorlig vitamin D mangel hos barn kan gi rakitt (engelsk syke) og osteomalaci hos voksne. Begge tilstandene kjennetegnes ved at skjelettet ikke har tilstrekkelig styrke og knokler kan bli deformerte.

  Hva skjer ved høyt inntak av Vitamin D?

  Høyt inntak av vitamin D over tid bør unngås fordi det kan føre til en skadelig opphopning av vitaminet i kroppen. Symptomer på overdosering er apetittløshet, diaré, kvalme, tørste, hyperkalsemi (for mye kalsium), nyrestein og nyreskader. Barn reagerer lettere på for store doser enn voksne. 

   

  Vitamin E (Tokoferol)

  Vitamin E (tokoferol) er en kraftig antioksidant som beskytter kroppen mot skadelige radikaler og hindrer skade på cellemembraner. . Vitamin E er et fettløselig vitamin og blir lagret i kroppens fettvev og lever. Vitamin E finnes i frukt, paprika, grønne grønnsaker, nøtter, frø, tørkede aprikos. 

   

  Hva skjer ved mangel på vitamin E?

  Mangel på vitamin E er relativt sjeldent. Men premature barn og personer med sykdommer som gir kronisk lavt fettopptak fra tarmen er eksempler på grupper som er mer utsatt for mangel på vitaminet. Symptomer på vitamin E mangel er nevrologiske forandringer, som for eksempel ustø gange.  

  Hva skjer ved for høyt inntak av vitamin E?

  Risikoen for forgiftning med vitamin E er svært lav. Høye doser vitamin E kan imidlertid gi ubehag i form av diaré, kvalme og luftveissmerter.

  Vitamin E finnes i de fleste mulit-vitamin-mineraltilskudd og i tran. Personer som bruker tran bør bruke et multi-vitamin-mineraltiskudd uten vitamin A og vitamin D, så de ikke får i seg for mye av disse vitaminene. 


  Vitamin K

  Vitamin K er en fellesbetegnelse på to naturlige fettløselige forbindelser: vitamin K1 (fyllokinon) og vitamin K2 (menakinon).

  Vitamin K er nødvendig for at blodet skal kunne koagulere (levre) som normalt. Vitamin K er også viktig for skjelettet. Det er et nært samarbeid mellom vitamin K og vitamin D for å få kalsium opp fra tarmen og inn i skjelettet. Vitamin K kan derfor være viktig for å forebygge beinskjørhet.

  Vitamin K3 og K4 er syntetiske varianter av K-vitamin.
  Vitamin K dannes vanligvis av tarmbakterier, men vi må også få tilført vitaminet via kosten. 

  Hva skjer ved mangel på vitamin K?

  Mangel på vitamin K kan føre til blødninger. Vitamin K mangel er sjeldent i Norge fordi vitaminet produseres av tarmbakteriene våre, noe som kan veie opp for lavt inntak via kosten. K-vitaminmangel skyldes som oftest mangel på tarmbakterier, noe som blant annet kan forekomme ved langvarig antibiotikabehandling. Andre årsaker til vitamin K mangel kan være kronisk nedsatt fettopptak fra tarmen og galleforstoppelse. 

  Hva skjer ved høyt inntak av vitamin K?

  Vitamin K gir liten risiko for forgiftning, men det kan forekomme ved overdrevent inntak av vitamin K i form av kosttilskudd.

  Gode råd om vitaminer

  For å få i seg de nødvendige vitaminene, bør man spise sunt og variert. Personer som ikke har et variert kosthold eller har et lavt energiinntak, bør vurdere å ta multivitamin tilskudd (etter leges anbefalning).

   

   Back to blog