Næringsstoffer
Næringsstoffer er stoffer som tas opp av kroppen og er viktige for kroppens vekst og utvikling. I tillegg er de med på å opprettholde kroppens normale funksjoner.
Det finnes to ulike grupper næringsstoffer:
- Energigivende næringsstoffer: Fett, proteiner og karbohydrater er næringsstoffer som gir deg energi.
- Ikke-energigivende næringsstoffer: Vitaminer, mineraler og sporstoffer. Dette er næringsstoffer som har mange forskjellige funksjoner, men de passer på at kroppen fungerer som den skal.
Mineraler og Sporstoffer
Mineraler, eller mineralstoffer, omfatter uorganiske stoffer som kroppen trenger.Vi deler mineralene inn i to hovedgrupper:
- Mineraler – som vi trenger relativt mye av, og som fungerer som byggesteiner i kroppen. Eksempler på slike mineraler er kalsium og fosfor.
- Sporstoffer – som kroppen bare trenger ørsmå mengder av. Sink, selen og krom er eksempler på sporstoffer
- De livsnødvendige – som jern, selen, krom, sink og jod.
- De giftige – som bly og kadmium.
Kalsium
- Kalsium er en viktig byggestein for skjelettet og tennene våre.
- Kalsium er også viktig for koagulering av blod, nerveimpulser, muskelsammentrekninger og hjertet.
Kroppen må ha kontinuerlig tilførsel av relativt store mengder kalsium, helt fra fosterstadiet og frem til vi dør. Dette er for at skjelettet og tenner skal dannes, vokse og vedlikeholdes.
Mange får ikke i seg tilstrekkelige mengder kalsium via kostholdet. Denne tilstanden kalles hypokalsemi. Det gjelder særlig personer som ikke spiser meieriprodukter som er i risiko for å utvikle kalsiummangel. Personer med Vitamin D mangel er også utsatt for å få kalsiummangel, fordi vitamin D er nødvendig for at kroppen skal ta opp kalsium.
Hva skjer ved mangel på Kalsium?:
- Økt risiko for utvikling av osteoporose (beinskjørhet)
- Hjerterytme kan forstyrres.
- Kramper i muskler, alt fra lette kramper til alvorlige.
- Utvikling av grå stær.
- Tretthet eller andre psykiske forstyrrelser.
Hva skjer ved høyt inntak av vitamin Kalsium?
Store doser kalsium kan føre til bivirkninger som forstoppelse og kvalme. Svært høye kalsiumnivåer i blodet (hyperkalsemi) kan føre til blant annet høyt blodtrykk, nyrestein, nyresvikt og magesår. Man kan også oppleve muskelslapphet og svakhet.
Natrium
Natrium er et mineral som er viktig for å vedlikeholde sammensetningen på kroppsvæsker. Natrium er også viktig for overføring av nervesignaler og muskelsammentrekninger.
Vanlig bordsalt inneholder natrium i form av saltet natriumklorid, og er sammen med ferdigmat vanlige kilder til natrium. De fleste får i seg for mye natrium og bør begrense saltinntaket sitt.
Hva skjer ved mangel på natrium?
Mangel på natrium er sjelden, men kan forekomme ved ekstrem hydrering eller svette, og kraftig diaré. Da risikerer man å skylle ut alt natriumet i kroppen. Samtidig ved vannmangel (dehydrering) kan blodtrykket bli livstruende lavt. Personer med sukkersyke eller visse nyrelidelser er mer utsatt for natriummangel.
Symptomene på natriummangel er ofte mange og diffuse, og varierer avhengig av alvorlighetsgrad på natriummangelen. Eksempler på symptomer ved natriummangel:
- Munntørrhet.
- Kvalme og hodepine.
- Svakhet og sløvhet.
- Muskelkramper.
- Tap av matlyst.
Hva skjer ved for høyt inntak av natrium?
Høyt natrium inntak over tid øker risikoen for utviklingen av
ulike hjerte- og karsykdommer, høyt blodtrykk og hjerneslag.
En akutt natrium overdose kan føre til
- Brekninger og oppkast.
- Tørste.
- Magesmerter.
- Blodtrykk Forandringer.
- Irritabilitet.
- Sløvhet og bevisstløshet.
- Kramper
Jern
Det meste av jernet i kroppen er kontinuerlig ”i arbeid” i blodet, hvor jern inngår i hemoglobin i de røde blodcellene. Hemoglobin med jern fanger opp oksygen og sørger for at alle cellene i kroppen får oksygen. Jern er også nødvendig for
- Produksjonen av røde blodceller.
- Muskler.
- Immunsystemet.
- Læreevnen.
Jernbehovet varierer fra person til person. Vi mister jern når kroppen støter bort døde celler fra huden, slimhinnene og fordøyelseskanalen. I tillegg taper vi jern ved blødninger, så kvinner mister en del jern under menstruasjonen.
Hva skjer ved jernmangel?
Ved jernmangel tømmes først kroppens jernlagre. Hvis tilstanden ikke behandles kan den utvikle seg videre slik at produksjonen av røde blodceller blir lavere og til slutt kan hemoglobinverdien (blodprosenten) synke.
Symptomer på jernmangel er blant annet slapphet, svimmelhet, nedsatt fysisk yteevne og blek hud.
Hva skjer ved for høyt inntak av jern?
For mye jern kan gi alvorlig forgiftning, særlig hos små barn. Symptomer på jernforgiftning er magesmerter, kvalme, diaré, slapphet, bevisstløshet og kramper.
Sink
Sink er viktig for immunsystemet, det inngår i insulin, det aktiverer enkelte enzymer, og det bidrar til at sår heles. Mangel på sink er sjelden i Norge, men det kan oppstå ved langvarig slanking eller hos eldre som spiser lite. Den alvorligste konsekvensen er nedsatt vekst og utvikling. Gode kilder er kjøtt (spesielt oksekjøtt), fisk, melk, ost, kornvarer og poteter.
Hva skjer ved mangel på sink?
Sinkmangel kan forekomme hvis man spiser sinkfattig kost. I tillegg kan visse tilstander, som diabetes, brannskader og langvarig diaré, øke sinktapet. Sinkmangel kan gi mange ulike symptomer. Eksempler på symptomer ved sinkmangel er:
- Nedsatt smakssans.
- Redusert vekst.
- Svekket immunforsvar.
- Hudforandringer.
- Hårtap.
Hva skjer ved overdosering av sink?
Overdrevent inntak av sink kan gi mageubehag som kvalme, brekninger og diaré. For mye sink over lang tid kan blant annet føre til at kroppen ikke tar opp nok jern.
Jod
Jod er viktig for å opprettholde et normalt stoffskifte ettersom det medvirker til å danne hormonet tyroksin i skjoldbruskkjertelen. Tyroksin er et hormon som er med på å regulere kroppens energiomsetning.
Hva skjer ved mangel på jod?
Jodmangel i fosterlivet eller rett etter fødselen kan føre til redusert mental utvikling, nedsatt vekst eller en alvorlig grad av funksjonshemming kalt kretinisme. Hos voksne kan jodmangel gi struma (forstørrelse av skjoldbruskkjertelen) og nedsatt stoffskifte.
Personer med ensidig kosthold (med lite fisk og meieriprodukter), gravide og ungdommer kan være mer utsatt enn andre for å få jodmangel.
Hva skjer ved høyt inntak av jod?
Høyt jodinntak kan føre til forstyrrelser i skjoldbruskkjertelen. Dette kan resultere i både økt og redusert hormonproduksjon, så både høyt stoffskifte (hypertyreose = for mye thyreoideahormoner) og lavt stoffskifte (hypotyreose = for lite tyreoideahormoner) kan oppstå.
Gode råd om mineraler
For å få i seg de nødvendige mineralene, bør man spise sunt og variert. Personer som ikke har et variert kosthold eller har et lavt energiinntak, bør vurdere å ta mineral tilskudd (etter leges anbefalning).